Το χωριό Βάβλα έχει χτιστεί, σύμφωνα με τον ιστορικό Νέαρχο Κληρίδη, το 1450 μ.Χ.

Υπάρχουν δύο εκδοχές για το όνομα του χωριού. Στη μια εκδοχή λέγεται πως πήρε το όνομα του από τον φεουδάρχη Βαβυλά, τον τότε φεουδάρχη της ευρύτερης περιοχής της Βάβλας, του Κάτω Δρυ και των Λευκάρων.  Στην άλλη εκδοχή λεγεται πως η Βάβλα έχει πάρει το όνομα της από ένα φυτό που φύτρωνε στις όχθες του ποταμού Νείλου στην Αίγυπτο, το οποίο έφεραν στο χωριό οι τότε κάτοικοι. Το μαλακό ξύλο αυτού του φυτού ήταν καλής ποιότητας και το χρησιμοποιούσαν στην κατασκευή πλοίων. Η ρετσίνα του φυτού χρησιμοποιόταν σαν κόλλα στην συγκόληση των ξύλων για τα πλοία. (Υπάρχει και δεύτερο χωριό στην Κύπρο με την ονομασία Βαβυλάς, και βρίσκεται στην περιοχή της Μόρφου).

Κάποιοι από τους άντρες του χωριού πήραν μέρος στους Βαλκανικούς πολέμους το 1912-1913 (Αχιλλέας Μιχαηλίδης), στον Πρώτο και στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Κατά τον απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ αριθμός Βαβλιτών ήταν μέλη της Οργάνωσης. Επίσης από το χωριό είχαν περάσει πολλοί αγωνιστές. Ένας από τους πιο σημαντικούς , ο Μιχαλάκης Παρίδης, που ήταν Τομεάρχης της ΕΟΚΑ στην Επαρχία Λάρνακας, κρυβόταν στο σπίτι του τότε δασκάλου του χωριού, του Χριστάκη Καραγιώργη. Ο Παρίδης σκοτώθηκε από τους Άγγλους τον Αύγουστο του 1958, σε μάχη που έγινε στον τόπο όπου κρυβόταν.

Σήμερα, μετά από πρωτοβουλία των Αγωνιστών της ΕΟΚΑ , το χωριό διαθέτει ένα Μουσείο Αγώνος στο οποίο εκτίθενται όλα τα προσωπικά αντικείμενα του Τομεάρχη. Στο Μουσείο υπάρχουν επίσης αγροτικά εργαλεία του προηγούμενου αιώνα, που χρησιμοποιούνταν από τους αγρότες της Βάβλας.

Τοποθεσία
Γεωγραφικά, η Βάβλα βρίσκεται ανατολικά της Λάρνακας, βορειοανατολικά της Λευκωσίας και νοτιοανατολικά της Λεμεσού σε υψόμετρο 450 μέτρα περίπου. Οι αποστάσεις από τις τρείς αυτές μεγάλες πόλεις της Κύπρου έχουν ως εξής: 25 λεπτά από τη Λάρνακα, 30 λεπτά από τη Λεμεσό και 40 περίπου λεπτά από τη Λευκωσία.

Η Βάβλα είναι ένα ημιορεινό χωριό και ανήκει στα «μεσορείνια» της επαρχίας Λάρνακας. Είναι ένα μικρό παραδοσιακό χωριό και από γεωλογικής άποψης βρίσκεται στα όρια του γεωλογικού σχηματισμού των Λευκάρων (ασβεστολιθικό πέτρωμα) και των Διαβασικών πετρωμάτων του Τροόδους. Μεταξύ των δύο γεωλογικών σχηματισμών επικρατούν οι Λάβες, που είναι μαζί με το Διαβάση πυριγενή πετρώματα.

Η ύπαρξη των γεωλογικών αυτών σχηματισμών και το μικροκλίμα της περιοχής επέτρεψαν την ανάπτυξη πλούσιας βλάστησης, με 3 σπάνια είδη και 18 ενδημικά είδη φυτών.

Η τοποθεσία του χωριού προσφέρει απέραντη θέα προς τις περιοχές της Λεμεσού, Λάρνακας και τα βουνά του Τροόδους.

Το κλίμα είναι γενικά ήπιο και κατάλληλο για διακοπές τόσο το χειμώνα όσο και το καλοκαίρι.

Oι Κάτοικοι

Η Βάβλα, παρόλο που βρίσκεται σε ένα καλό κομβικό σημείο της Κύπρου, εντούτοις δεν κατόρθωσε να συγκρατήσει τον πληθυσμό της, ούτε και να ελκύσει νέους μόνιμους κατοίκους. Έχει σήμερα γύρω στους 40 μόνιμους κατοίκους και άλλους 70 περίπου που έχουν σπίτια και διαμένουν κυρίως τα Σαββατοκύριακα.

Πριν 50-60 χρόνια λόγω των αυξημένων απαιτήσεων των νέων για ανώτερες σπουδές, καλύτερη εργασία και μεγαλύτερες ανέσεις στην καθημερινή ζωή άρχισε μια μεγάλη μετανάστευση προς τα αστικά κέντρα με αποτέλεσμα η Βάβλα να έχει σήμερα ένα γερασμένο βασικά πληθυσμό, κυρίως συνταξιούχους.

Παρά τις ελλείψεις όμως που αντιμετωπίζει το χωριό, το Κοινοτικό Συμβούλιο Βάβλας διατίθεται να βοηθήσει όλους όσοι ενδιαφέρονται να κατοικήσουν στο χωριό.

Τα σπίτια που βρίσκονται στο κέντρο του χωριού, είναι απόλυτα εναρμονισμένα με το περιβάλλον και το οικιστικό στοιχείο. Η πέτρα κυριαρχεί σε όλα τα κτίσματα του κέντρου του χωριού. Το Κοινοτικό Συμβούλιο Βάβλας και η Πολεοδομική Αρχή, ενθαρρύνουν τους υφιστάμενους, αλλά και νέους κατοίκους του χωριού να χρησιμοποιούν την πέτρα για την κατασκευή ή αναπαλαίωση των σπιτιών τους, αφού είναι πια ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του τόπου. Εκτός του παραδοσιακού ιστού οι κάτοικοι αφήνονται πιο ελεύθεροι στις επιλογές τους, με την ενθάρρυνση βέβαια της χρήσης της τοπικής πέτρας (πέτρα Λευκάρων) που χρησιμοποιείται ανέκαθεν στην περιοχή, ως το κύριο δομικό υλικό.